Retro marmelády

28.07.2019

Pocházím z malé vesničky, kde se zastavil čas. Kohouti kokrhají jak o život, většinou nepotkáte na ulici živáčka a je tam krásné ticho. Teda, až na ty kohouty. Proto jsme se rozhodli koupit na vesnici byt a přestěhovat se zpátky, z ruchu města, do nám více vyhovujícího prostředí.Ale zpátky k marmeládě....

Proč retro? Hned vysvětlím. Děda dělal pořádek ve spižírně a jelikož se u nás nic nevyhodí, našel jen archivní marmeládu, která je starší než já a po chuti není poznat oč se jedná. Požádali mě s mamkou o pomoc při vaření marmelády nearchivní. A jelikož se letos urodilo hodně meruněk, bylo jasné, jaká to bude.

Zapomeňte na moderní přístroje. Hezky se posadit ke kýblu, vypeckovat, zvážit na retro váze (ne, u nás neexistuje digitální váha), šup do plechového hrnce a na plotnu.

Hledala jsem pro inspiraci recepty na internetu, ale docházím k názoru, ze nejlepší je vařit dle vlastních chutí a smyslů. Stačí pouze ovoce, cukr (nepřeháněj!), ovocný pektin a dvě lžičky kyseliny citronové na dvě kila ovoce. Ovoce je dost sladké samo o sobě. Není třeba ho sypat na kila.

No, ale hlava děravá, zapomněla jsem doma kyselinu citrónovou. Žádný problém, mamka lovila ještě v zásobách po babičce a našla jedenáct let starou. No co, říkala jsem už že se u nás se nic nevyhodí? Takže je v marmeládě.


Povedla se nám, je výborná! Takže nekupujte zbytečně přeslazenou, bůh ví odkud, hmotu nevalné chuti a udělejte si zásobu do příštího roku dokud je z čeho. Výroba zhruba 25 sklenic nám zabrala dvě hodiny.

© 2020 Život jedné retro ženy. Všechna práva vyhrazena.
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky